1 plan

Enplanshus eller enplansvilla betyder att huset endast har en våning, till skillnad från tvåplanshus eller 1½ planshus. Kostnadsmässigt är det inte så stor skillnad, men utséendet och känslan är ju helt olika om man har en eller två våningar. Här på Teri-Hus tillverkar vi både enplanshus och flerplanshus, och här skall vi försöka hjälpa dig att välja vad som passar dig.

Fördelar med enplanshus

Den mest uppenbara fördelen med ett enplanshus är ju avsaknaden av trappa. Med det kommer också en hel del andra fördelar:

 

Bekvämt: Utan trappa behöver du aldrig springa mellan våningar.

Handikappvänligt: I ett enplanshus kan även rullstolsbundna ta sig till alla rum utan desto mer speciallösningar.

Barnvänligt: I ett enplanshus behöver du inte oroa dig för att barn skall falla ner för trappan eller att de skall klättra i trappan i onödan.

Enkelt att planera: I byggskedet behöver du inte fundera på var du skall placera trappan, och inte fundera på vilka rum som skall vara på övre respektive nedre våningen.

Skuggfri trädgård: Ett lägre hus ger kortare och mindre skugga, det vill säga fler soltimmar runt hela huset.

Möjlighet till ryggåstak i vardagsrummet för extra mycket rymd.

 

Nackdelar med enplanshus

Behov av större tomt: Bottenplanet består i enplanshus av lika stor yta som alla kvadratmeter, så du bör ha en så stor tomt så att den tillåter tillräckligt stort hus. På vissa ställen.

Huset upptar mer plats: Du har mindre del av tomten över till trädgård och andra byggnader eftersom huset upptar mer plats än ett tvåvåningshus.

Sämre möjlighet till utsikt: Bygger du på ett vackert ställe så kanske du vill komma så högt upp som möjligt för att få så bra utsikt som möjligt. I dessa fall kan ett tvåplanshus vara att föredra.

Mindre privat: Äldre barn uppskattar ofta att kunna ha vinden för sig själv, medan föräldrar ofta vill ha sovrum och alla bekvämligheter på nedre våningen. Är detta något du har funderat på?

Mer insyn: Med ett plan så måste du fundera lite mer på var man ser in i huset eftersom alla fönster ligger på marknivå.

 

Hoppas du hittar ditt drömhus, oberoende av om du söker ett enplanshus eller flerplanshus. Låt oss hjälpa dig med lite inspiration, kolla in enplanshusen av modellerna Visio och Cubo, eller flerplanshus av modellerna Victoria, Moderna eller Cubo vår populära klassiska Carolina.