När du har kommit så långt i planeringen av ditt husbygge att du ska välja hustyp gäller det att verkligen fundera noggrant och se över alla valmöjligheter. Det finns många vackra hustyper att välja mellan men du vill naturligtvis ha ett hus som passar bäst för just dina behov. Vilket material du tänker använda, klassisk eller modern stil, 1-, 1 ½- eller 2-plans hus är frågor du måste ta ställning till. När du väljer hustyp bör du ta i beaktande din tomts läge, form och planbestämmelser, din budget, eventuella framtida tillökning, osv. Genom en noggrann planering undviker du missöden och kan sedan oavbrutet genomföra byggandet av ditt drömhus.

Ifall du bestämmer dig för att bygga någon typ av trähus kan vi tipsa dig om att vi på Teri-hus har över 40 års erfarenhet av att bygga unika och snygga trähus av hög kvalitet. Vi förstår att varje husägare är unik och att varje hus därför också bör vara unikt. Du får gärna bläddra bland våra olika husmodeller och hitta idéer och inspiration till ditt eget hem. Det är också möjligt att designa ditt eget Teri-hus ända från grunden med en helt egen planlösning om du så önskar. Du får isåfall hjälp av våra planerare att uppfylla din dröm.

Klassiska hustyper

Många som bygger nya hus idag väljer fortfarande att ge sitt hus ett klassiskt, tidlöst utseende med respekt för traditionen. Och visst är det lätt att charmas av ett stort herrgårdsliknande traditionellt trähus med mansardtak som utstrålar lantlighet och romantik och för tankarna till en svunnen och enklare tid. Men som samtidigt även erbjuder alla dagens bekvämligheter genast man stiger in i entrén. Genom en klassisk hustyp samlar man det bästa från förr och nu under samma tak. Om den här hustypen tilltalar dig rekommenderar vi att du tar en titt på våra husmodeller Victoria, Carolina, Matilda, Johanna m.fl.

Moderna hustyper

Andra som bygger nya hus vill hellre frångå den gamla klassiska stilen och istället låta sitt nya hus andas toppmodern elegans i såväl utseende som funktion. Moderna hustyper kännetecknas ofta av stora fönsterpartier som släpper in mycket ljus och ger en nära kontakt med utsidan. Och även av stora öppna ytor som gör det lätt att umgås inomhus. Här har man skippat det traditionella mansardtaket till förmån för ett modernare tak med en annan lutning. Om du vill ha en toppmodern hustyp som i alla avseenden speglar hur den moderna människan bor kan vi rekommendera våra husmodeller Cubo, Visio, Moderna m.fl.

1, 1 ½ eller 2-planshus?

Även planlösningen och antal plan bör planeras med omsorg när man ska bygga sitt hem. Ett 1-planshus är som namnet antyder ett hus med endast ett plan. 1-planshus kan vara en optimal lösning för dig som inte är i behov av ett stort hus, hellre bygger ut åt sidorna än uppåt, vill undvika trappor eller av någon annan anledning föredrar hus med endast en våning.

2-planshus är å andra sidan hus med två olika plan eller våningar. 2-planshus har alltså både en undre- och en övervåning. 2-planshus kan vara optimalt för dig som kräver en stor boyta men kanske har en tomt med begränsad byggnadsyta.

1 ½-planshus är hus med två plan där den övre våningen är mindre än den undre på grund av takets lutning. Ett 1 ½-planshus är optimalt för dig som kräver större boyta än ett 1-plans- men mindre än ett 2-planshus. Vi på Teri-Hus har decennier av erfarenhet av att bygga unika hus som precis matchar husägarens behov oavsett stil eller antal plan.