Trähus

Trähus eller stenhus? Har du äntligen bestämt dig för att bygga ett nytt egnahemshus och börjat fundera på form, stil, hustyp och material? Det är i så fall många som befinner sig i samma sits som du och har fastnat på frågan om man bör satsa på att bygga ett sten- eller trähus? Valet är naturligtvis ditt men frågar du oss vinner trähus den kampen alla dagar i veckan. Vi som professionella husbyggare med över 40 år av erfarenhet kan varmt rekommendera trähus, och om du läser vidare får du reda på varför.

Trähus eller stenhus ur materialhänseende

Efter att vi i decennier har byggt snygga och unika trähus av hög kvalitet vet vi med säkerhet att trä är ett pålitligt material som passar utmärkt i de flesta situationer. Frågor som berör miljön och hållbar utveckling är ständigt aktuella.Trä är ett fantastiskt material även ur ett ekologiskt perspektiv eftersom trä är en förnybar naturresurs. Trä är i själva verket det enda byggnadsmaterial som är helt förnybart. Vi har alltså naturen på vår sida när det kommer till att göra valet mellan trä- och stenhus. Vi på Teri-Hus vill alltid gynna en hållbar utveckling och slå ett slag för miljön. Därför använder vi oss så långt som möjligt av finländskt, miljövänligt och förnybart material i tillverkningen av våra huselement.

 

En annan orsak till att vi alltid väljer trähus före stenhus är känslan som materialen förmedlar. Vi upplever sten som ett kallt, hårt och lite ogästvänligt material som snarare avvärjer än lockar och intresserar oss. Trä däremot är ett levande och mycket mjukare och varmare material som kan användas både till själva husstommen och till mysiga paneler och interiörer.

Trähus eller stenhus ur konstruktionshänseende

Eftersom materialen är så olika finns det naturligtvis också stora skillnader i konstruktionen mellan sten- och trähus. Om du kollar på egnahemshusen här uppe i Norden kan du se att de allra flesta är byggda av trä. Det här beror framförallt på att vi har en lång tradition av att använda trä vid husbyggen och därför har blivit riktigt bra på det.

 

En annan bidragande orsak är att det är så enkelt att använda trä jämfört med olika stenmaterial. Träelementen fraktas relativt lätt och behändigt till tomten på grund av sin lätta vikt och själva tillverkningstiden är mycket snabbare vid konstruktion av trähus kontra stenhus. Detta eftersom dörrar och fönster kan monteras färdigt redan vid fabriken, vilket garanterar en tät konstruktion och påskyndar processen avsevärt. Dessutom är det lättare att i efterhand göra ändringar på ett trähus än ett stenhus, förutsatt att man inte ändrar på de bärande väggarna. Om du fortfarande befinner dig i valet mellan trähus och stenhus kan vi ju även berätta att det ofta är märkbart billigare att använda trä än sten vid husbygge.

Trähus eller inte? Din uppgift att avgöra

Vi förstår naturligtvis att olika människor har olika krav när det kommer till att konstruera sitt eget drömhus, men vi hoppas att du nu iallafall känner till trähusens goda sidor inför ditt val. Ifall du bestämmer dig för att bygga ett trähus så kom ihåg att vi på Teri-Hus har över 40 års erfarenhet av att bygga förstklassiga hus av hög kvalitet som bevarar sitt värde i decennier. Våra Teri-Hus konstrueras med största noggrannhet och precision och du får själv designa och planera ditt hus efter egna önskemål. Valet om trähus eller stenhus är som sagt endast ditt men nu vet du iallafall vilken variant som är billigare, snabbare, mysigare, enklare och mer miljövänlig.